postheadericon Co to takiego jest?

Powszechnie wiadomo, że dobra kuchnia zaskakuje nie tylko smakiem, wyglądem estetycznym, ale także sposobem przyrządzenia. Prawda jest jednak taka, że są pewne granice, których nikt nie odważył się przekroczyć, ale tylko do pewnego czasu. Jak się bowiem okazało kucharze poszukują nie tylko nowych smaków, ale również i sposobów gotowania jak i tworzenia, dlatego też nie dziwi nas sytuacja, że wzrasta zainteresowanie kuchnią molekularną. Sama jej nazwa jest już bardzo interesująca, a zarazem tajemnicza. Polega ona na tworzeniu smaków, które są nam wszystkim znane, ale przy wykorzystaniu niestandardowych metod. Jedną z nich jest smażenie potraw na wodzie. Wydawać by się to mogło rzeczą niemożliwą, ale jednak takie cuda się zdarzają. Potrawy, które przyrządzane są przy użyciu technik kuchni molekularnej zaskakują nie tylko smakiem, ale także wyglądem. W małych kuleczkach, które nie wyróżniają się niczym szczególnym po przegryzieniu uwalnia się sok z marchwi. Kuleczki przyrządzane z nietypowej masy, które po przyrządzeniu są zarazem ciepłe jak i mroźne zachwycają truskawkowym aromatem.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Wydobyć pełnię smaku…
      Wiele potraw, które przygotowujemy w domu, ale także spożywamy w restauracjach, czy też barach wydaje się być dość jałowych i słabo doprawionych. Bardzo często wynika to bynajmniej nie z tego, …
    • Pierogi
      Tradycyjna kuchnia polska ma wiele pysznych potraw, jedną z nich są pierogi. Jest ich tak wiele, że z pewnością każdy ma swoje ulubione rarytasy. Pierogi tradycyjne, ruskie, kopytka. Całym sekretem …
    Strony