postheadericon Co to takiego jest?

Powszechnie wiadomo, że dobra kuchnia zaskakuje nie tylko smakiem, wyglądem estetycznym, ale także sposobem przyrządzenia. Prawda jest jednak taka, że są pewne granice, których nikt nie odważył się przekroczyć, ale tylko do pewnego czasu. Jak się bowiem okazało kucharze poszukują nie tylko nowych smaków, ale również i sposobów gotowania jak i tworzenia, dlatego też nie dziwi nas sytuacja, że wzrasta zainteresowanie kuchnią molekularną. Sama jej nazwa jest już bardzo interesująca, a zarazem tajemnicza. Polega ona na tworzeniu smaków, które są nam wszystkim znane, ale przy wykorzystaniu niestandardowych metod. Jedną z nich jest smażenie potraw na wodzie. Wydawać by się to mogło rzeczą niemożliwą, ale jednak takie cuda się zdarzają. Potrawy, które przyrządzane są przy użyciu technik kuchni molekularnej zaskakują nie tylko smakiem, ale także wyglądem. W małych kuleczkach, które nie wyróżniają się niczym szczególnym po przegryzieniu uwalnia się sok z marchwi. Kuleczki przyrządzane z nietypowej masy, które po przyrządzeniu są zarazem ciepłe jak i mroźne zachwycają truskawkowym aromatem.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Polskie zboża na polskim stolePolskie zboża na polskim stole
      Zboża to rośliny trawiaste, które zawierają wiele elementów pokarmowych wykorzystywanych w szeregu produkowanych artykułach żywnościowych. W Polsce występuje kilka odmian zbóż: pszenica. Jęczmień, żyto, owies oraz kukurydza. Każde ze zbóż …
    • Kuchnia w internecieKuchnia w internecie
      Zdecydowanie dla wielu osób jest to coś nie do pomyślenia. Istnieje bowiem wiele kulinarnych gier, w których należy łączyć składniki zgodnie z przepisem. Nie ma to jednak niczego wspólnego z …
    Strony