postheadericon Ciekawe przyprawy z różnych stron świata

Wiele jest czynników, które decydują o tym, jak przygotowywana przez nas potrawa będzie ostatecznie smakować. Niewątpliwie najważniejsze z nich to składniki, jakich użyjemy – wszystkie one będą miały wpływ na to, jaki smak będzie miało danie, nad którym pracujemy, jednak nie wolno nam zapominać o przyprawach, które użyte umiejętnie oraz w odpowiedniej ilości potrafią niemal całkowicie zmienić smak potrawy. Najpopularniejszymi przyprawami są, jak każdy na pewno wie, pieprz i sól, jednak aby smak naszego dania był naprawdę oryginalny, zachęcający i niebanalny oraz wyrazisty, musimy użyć innych przypraw. Wiele z nich to suszone lub świeże zioła, takie jak bazylia, majeranek, oregano, zioła prowansalskie lub pietruszka, aczkolwiek używa się także innych, takich mięta czy szałwia. Inną, niezwykle popularną grupą przypraw są przyprawy korzenne, które, wbrew swojej nazwie nie zawsze są wytwarzane z korzeni, a często także z pączków czy kory roślin – najczęściej spotyka przyprawy korzenne to cynamon, imbir oraz gałka muszkatołowa.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Sałata a kulinaria
      Wydawałoby się, że sałata jest zupełnie bezwartościowa, gdyż składa się w dziewięćdziesięciu procentach z wody. Jednakże nic mylnego, gdyż kryje w sobie wielkie bogactwo witamin, minerałów oraz innych cennych składników …
    • Kuchnia łączona z jadalnią
      Ludzie nie lubią sobie utrudniać codziennego życia i o wiele bardziej starają się przede wszystkim o to, aby móc dla swoich potrzeb przygotować elementy, które będą dla nich po prostu …
    Strony