postheadericon Blachy do pieczenia, tradycyjne czy silikonowe

Coraz częściej spotykamy się zarówno w sklepach jak i w programach kulinarnych ze zjawiskiem blach do pieczenia, jednak nie tradycyjnych blaszanych a silikonowych. Formy do pieczenia blaszane mają wielu przeciwników, głównie ze względu na to, że po niedługim czasie nie wyglądają atrakcyjnie i o ile wciąż dobrze służą nam w domu, to jednak nie wyglądają reprezentacyjnie. Formy do pieczenia blaszane są dostępne w każdym sklepie z akcesoriami domowymi, jednak i formy silikonowe coraz częściej są tam widywane. Formy silikonowe zajmują zdecydowanie mniej miejsca, ponieważ są elastyczne i giętkie, jednak nawet jeżeli je zginamy, to kiedy są wypełnione wracają do pierwotnego kształtu. W formach silikonowych możemy zarówno piec ciasta jak i je chłodzić czy też zamrażać, ponieważ silikon nie zniszczy się w takiej sytuacji. Dużą zaleta blach silikonowych jest fakt, że ciasta w nich wypiekane czy też chłodzone zatrzymują piękny kształt i łatwo jest je wyjąć z formy, tak aby nie uszkodzić delikatnego deseru.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Kluczowe czynniki sukcesu w trakcie jedzeniaKluczowe czynniki sukcesu w trakcie jedzenia
      Lubimy jeść i nie ma sensu ukrywać. Często jest to jedyna przyjemność, którą mamy w życiu. Praca stresuje, terminy ciągle gonią, a jedynie zjedzony w spokoju posiłek daje nam energię …
    • Wołowina na stółWołowina na stół
      Najpopularniejszym mięsem w Polsce wciąż pozostaje niestety wieprzowina. Warto zacząć zmieniać swoje przyzwyczajenia żywieniowe i sięgnąć po czerwone mięso wołowe. Wołowina jest dużo zdrowsza, ponieważ zawiera mniej tłuszczu i jest …
    Strony