postheadericon Blachy do pieczenia, tradycyjne czy silikonowe

Coraz częściej spotykamy się zarówno w sklepach jak i w programach kulinarnych ze zjawiskiem blach do pieczenia, jednak nie tradycyjnych blaszanych a silikonowych. Formy do pieczenia blaszane mają wielu przeciwników, głównie ze względu na to, że po niedługim czasie nie wyglądają atrakcyjnie i o ile wciąż dobrze służą nam w domu, to jednak nie wyglądają reprezentacyjnie. Formy do pieczenia blaszane są dostępne w każdym sklepie z akcesoriami domowymi, jednak i formy silikonowe coraz częściej są tam widywane. Formy silikonowe zajmują zdecydowanie mniej miejsca, ponieważ są elastyczne i giętkie, jednak nawet jeżeli je zginamy, to kiedy są wypełnione wracają do pierwotnego kształtu. W formach silikonowych możemy zarówno piec ciasta jak i je chłodzić czy też zamrażać, ponieważ silikon nie zniszczy się w takiej sytuacji. Dużą zaleta blach silikonowych jest fakt, że ciasta w nich wypiekane czy też chłodzone zatrzymują piękny kształt i łatwo jest je wyjąć z formy, tak aby nie uszkodzić delikatnego deseru.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Obiad niedzielnyObiad niedzielny
      Na pewno obiad niedzielny bardzo konkretnie pozwala nam się tutaj zaprezentować. Można mieć na uwadze konkretny jadłospis na ten czas, który bardzo podkreśli uroczysty charakter takiego posiłku. Nie zjadamy go …
    • Polskie zboża na polskim stolePolskie zboża na polskim stole
      Zboża to rośliny trawiaste, które zawierają wiele elementów pokarmowych wykorzystywanych w szeregu produkowanych artykułach żywnościowych. W Polsce występuje kilka odmian zbóż: pszenica. Jęczmień, żyto, owies oraz kukurydza. Każde ze zbóż …
    Strony