postheadericon Blachy do pieczenia, tradycyjne czy silikonowe

Coraz częściej spotykamy się zarówno w sklepach jak i w programach kulinarnych ze zjawiskiem blach do pieczenia, jednak nie tradycyjnych blaszanych a silikonowych. Formy do pieczenia blaszane mają wielu przeciwników, głównie ze względu na to, że po niedługim czasie nie wyglądają atrakcyjnie i o ile wciąż dobrze służą nam w domu, to jednak nie wyglądają reprezentacyjnie. Formy do pieczenia blaszane są dostępne w każdym sklepie z akcesoriami domowymi, jednak i formy silikonowe coraz częściej są tam widywane. Formy silikonowe zajmują zdecydowanie mniej miejsca, ponieważ są elastyczne i giętkie, jednak nawet jeżeli je zginamy, to kiedy są wypełnione wracają do pierwotnego kształtu. W formach silikonowych możemy zarówno piec ciasta jak i je chłodzić czy też zamrażać, ponieważ silikon nie zniszczy się w takiej sytuacji. Dużą zaleta blach silikonowych jest fakt, że ciasta w nich wypiekane czy też chłodzone zatrzymują piękny kształt i łatwo jest je wyjąć z formy, tak aby nie uszkodzić delikatnego deseru.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Ładnie przyrządzone potrawy kulinarneŁadnie przyrządzone potrawy kulinarne
      Czasami wystarczy prosta kreacja z wykorzystaniem tego, co mamy w lodówce, na ogródku, lub w jakimkolwiek sklepie spożywczym, żeby nadać potrawie innego wyglądu, bardziej oryginalnego, i sprawiającego, że potrawa wygląda …
    • Uczta na mieścieUczta na mieście
      Dzisiaj żyjemy w prawdziwym pośpiechu i rzadko mamy okazję skupić się na przyjemności płynącej z konsumowania doskonałych potraw. Porównajmy jednak zalety i wady stołowania się w restauracjach z dala od …
    Strony