postheadericon Beaujolais nouveau

Beaujolais nouveau to jedno z najpopularniejszych odmian wina na świecie. Pochodzi ono z Francji, z regionu Beaujolais, który znajduje się na północ od miasta Lyon. Wino to ma czerwoną barwę i jest produkowane ze specjalnego szczepu winogron o nazwie gamay. Ten typ wina przechodzi również przyspieszony proces wiwifikacji, który jest nazywany maceracją węglową. Polega on na tym, że fermentacji ulegają całe grona, bez ich wcześniejszego rozgniatania. Beaujolais nouveau to wino młode, jest ono gotowe do spożycia już w sześć tygodni po winobraniu. Charakteryzuje się ono cierpkim i wyjątkowo lekkim smakiem. Istnieje również odmiana tego wina w kolorze białym, produkowana z winogron typu chadronnay. To wino jest jednak mało popularne i nie zdobyło większej rzeszy fanów. Istnieją dwa podstawowe typy tego wina. Pierwszy z nich jest oferowany pomiędzy czasem zbioru winogron a wiosną kolejnego roku i nazywany jest primeur. Natomiast wino, które wchodzi na rynek w okresie pomiędzy zbiorem winogron a winobraniem w kolejnym roku może być nazywane nouveau.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Jak Polacy jedli kiedyś i dziś
      Trzeba przyznać, że polska kuchnia ma bogate tradycje, nasze babki i prababki były dobrymi kucharkami, posiłki dla całej rodziny były gotowane każdego dnia, nie ważne, czy na produkty było więcej …
    • Kuchnia włoska i polska – różnice i podobieństwa
      W Polsce kuchnia włoska kojarzy się przede wszystkim z makaronem i pizzą. Jednak nawet te potrawy w Polsce są inaczej przyrządzane. Pierwszą różnicą jest na przykład makaron, ponieważ Włosi jedzą …
    Strony