postheadericon Bardzo nietypowe potrawy

Wiele jest potraw, które przez składniki użyte do ich sporządzenia lub wygląd lub też zapach, pomimo swoich wielkich walorów smakowych, nie wzbudzają w pierwszej kolejności zachwytu, a raczej obrzydzenie. Wielu z nas tak reaguje na przykład na owoce morza, szczególnie na ośmiornice, kałamarnice lub małże, mimo tego, że wielu smakoszy uważa je za naprawdę smaczne i godne uwagi. Innymi potrawami, do których wielu z nas nie potrafi się przekonać się podroby, czyli produkty mięsne pochodzące z wewnętrznych narządów zwierząt – najczęściej jada się wątróbkę, płucka czy też cynaderki, czyli nerki. W kuchniach wyspiarskich, zwłaszcza w Irlandzkiej, podroby stanowią zdecydowaną większość jadłospisu i najważniejszą część wielu potraw, wśród których znajdują się podroby zwierzęcia zapiekane w jego żołądku. Brzmi to wprawdzie niezbyt zachęcająco, jednak dania tego typu posiadają oddaną rzeszę entuzjastów, którzy gotowi są zjeść podroby przygotowane w najbardziej nawet ekstremalny sposób, nie zważając na niepochlebne opinie innych.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Konfitura z róży nadaje pączkom wyjątkowy smakKonfitura z róży nadaje pączkom wyjątkowy smak
      Już Hipokrates opisywał właściwości lecznicze róży – a było to na przełomie V i VI wieku. W starożytnym Rzymie przetwory z płatków i owoców róży świadczyły o statusie gospodarzy. Produkowano …
    • Kuchnia, czyli nowoczesne gotowanieKuchnia, czyli nowoczesne gotowanie
      Wielu z nas podkreśla, że w obecnym czasie nie mamy już ani ochoty ani tak wiele zapału na spędzanie wielu godzin w kuchni przy garnkach tylko po to by obiadem …
    Strony