postheadericon Bardzo nietypowe potrawy

Wiele jest potraw, które przez składniki użyte do ich sporządzenia lub wygląd lub też zapach, pomimo swoich wielkich walorów smakowych, nie wzbudzają w pierwszej kolejności zachwytu, a raczej obrzydzenie. Wielu z nas tak reaguje na przykład na owoce morza, szczególnie na ośmiornice, kałamarnice lub małże, mimo tego, że wielu smakoszy uważa je za naprawdę smaczne i godne uwagi. Innymi potrawami, do których wielu z nas nie potrafi się przekonać się podroby, czyli produkty mięsne pochodzące z wewnętrznych narządów zwierząt – najczęściej jada się wątróbkę, płucka czy też cynaderki, czyli nerki. W kuchniach wyspiarskich, zwłaszcza w Irlandzkiej, podroby stanowią zdecydowaną większość jadłospisu i najważniejszą część wielu potraw, wśród których znajdują się podroby zwierzęcia zapiekane w jego żołądku. Brzmi to wprawdzie niezbyt zachęcająco, jednak dania tego typu posiadają oddaną rzeszę entuzjastów, którzy gotowi są zjeść podroby przygotowane w najbardziej nawet ekstremalny sposób, nie zważając na niepochlebne opinie innych.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Ciekawe przyprawy z różnych stron świataCiekawe przyprawy z różnych stron świata
      Wiele jest czynników, które decydują o tym, jak przygotowywana przez nas potrawa będzie ostatecznie smakować. Niewątpliwie najważniejsze z nich to składniki, jakich użyjemy – wszystkie one będą miały wpływ na …
    • Zalety spożywania posiłków w domuZalety spożywania posiłków w domu
      Bardzo zdrowym sposobem odżywiania się jest spożywanie posiłków w domu. Powinniśmy sami dobierać produkty, z których będziemy przygotowywać posiłek i zadbać o to, aby miały jak najwięcej składników niezbędnych do …
    Strony