postheadericon Bardzo nietypowe potrawy

Wiele jest potraw, które przez składniki użyte do ich sporządzenia lub wygląd lub też zapach, pomimo swoich wielkich walorów smakowych, nie wzbudzają w pierwszej kolejności zachwytu, a raczej obrzydzenie. Wielu z nas tak reaguje na przykład na owoce morza, szczególnie na ośmiornice, kałamarnice lub małże, mimo tego, że wielu smakoszy uważa je za naprawdę smaczne i godne uwagi. Innymi potrawami, do których wielu z nas nie potrafi się przekonać się podroby, czyli produkty mięsne pochodzące z wewnętrznych narządów zwierząt – najczęściej jada się wątróbkę, płucka czy też cynaderki, czyli nerki. W kuchniach wyspiarskich, zwłaszcza w Irlandzkiej, podroby stanowią zdecydowaną większość jadłospisu i najważniejszą część wielu potraw, wśród których znajdują się podroby zwierzęcia zapiekane w jego żołądku. Brzmi to wprawdzie niezbyt zachęcająco, jednak dania tego typu posiadają oddaną rzeszę entuzjastów, którzy gotowi są zjeść podroby przygotowane w najbardziej nawet ekstremalny sposób, nie zważając na niepochlebne opinie innych.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Pyszne i zdrowe śniadanie dla dzieciPyszne i zdrowe śniadanie dla dzieci
      Drugie śniadanie szkolne dla dziecka jest bardzo ważne. My, jako rodzice powinniśmy starać się o to, by śniadania te były jak najzdrowsze. Wielu rodziców popełnia błąd, dając swoim dzieciom pieniądze, …
    • Loty do LiverpooluLoty do Liverpoolu
      Wycieczka do Liverpoolu. Liverpool to miejsce, które obowiązkowo muszą odwiedzić wszyscy fani The Beatles. To właśnie z tego miasta wywodzi się znana na całym świecie kapela. Bardzo często organizowane są …
    Strony