postheadericon Bardzo nietypowe potrawy

Wiele jest potraw, które przez składniki użyte do ich sporządzenia lub wygląd lub też zapach, pomimo swoich wielkich walorów smakowych, nie wzbudzają w pierwszej kolejności zachwytu, a raczej obrzydzenie. Wielu z nas tak reaguje na przykład na owoce morza, szczególnie na ośmiornice, kałamarnice lub małże, mimo tego, że wielu smakoszy uważa je za naprawdę smaczne i godne uwagi. Innymi potrawami, do których wielu z nas nie potrafi się przekonać się podroby, czyli produkty mięsne pochodzące z wewnętrznych narządów zwierząt – najczęściej jada się wątróbkę, płucka czy też cynaderki, czyli nerki. W kuchniach wyspiarskich, zwłaszcza w Irlandzkiej, podroby stanowią zdecydowaną większość jadłospisu i najważniejszą część wielu potraw, wśród których znajdują się podroby zwierzęcia zapiekane w jego żołądku. Brzmi to wprawdzie niezbyt zachęcająco, jednak dania tego typu posiadają oddaną rzeszę entuzjastów, którzy gotowi są zjeść podroby przygotowane w najbardziej nawet ekstremalny sposób, nie zważając na niepochlebne opinie innych.

Comments are closed.

Najnowsze komentarze
    Ostatnio dodane
    • Ekstrakt z aceroliEkstrakt z aceroli
      Nowa broń przeciw grypie. Chłód i wilgoć za oknem sprzyjają rozprzestrzenianiu się wirusów i bakterii. Dodatkowo w okresie zimy i wczesną wiosną, pozbawieni jesteśmy sezonowych warzyw i owoców, brakuje słońca. …
    • Połączenie kuchni z jadalniąPołączenie kuchni z jadalnią
      Jednym z większych problemów dzisiejszych ludzi jest przede wszystkim bardzo duży problem jeżeli chodzi o finanse. Po prostu chociaż nie wiem jakbyśmy się starali nie jesteśmy w stanie jednocześnie odpowiednio …
    Strony